
هموروئیدکتومی؛ روش درمان بواسیر
یک متخصص جراحی عمومی بعد از این که مطمئن شد بیمار به درمان دارویی هموروئید پاسخ مثبتی نداده است. به بیمار پیشنهاد می کند که تحت درمان جراحی هموروئید یا بواسیر قرار بگیرد. اگر هموروئید پایدار مانده است و خون ریزی دارد باید جراحی شود. همچنین اگر بعد از درمان دارویی همچنان در اجابت مزاج مشکل دارید و بیماری هموروئید زندگی روزمره شما را تحت تاثیر قرار داده است باید این عمل را انجام دهید. همچنین اگر هموروئید به صورت گوشت اضافه مقعدی پایدار باقی مانده است بهتر است با لیزر و بدون اسکار تحت عمل جراحی هموروئید قرار بگیرید.
بواسیر – هموروئید – هموروئیدکتومی – کولون – مقعد – لیزر – جراحی – یبوست – رکتوم –
چکیده
عمل جراحی بواسیر انواع گوناگونی دارد و به روش های مختلفی انجام می شود دو نوع عمل جراحی باز و بسته هموروئید با انواع لیزر و یا تیغ جراحی و کوتر انجام می شود. بواسیر نوعی از شایع ترین عارضههای نشیمنگاهی است که افراد در هر سنی ممکن است به آن مبتلا شوند. باور اشتباهی که در مورد بیماری بواسیر یا هموروئید وجود دارد این است که تنها افراد مسن دچار این عارضه می شوند، در صورتیکه هموروئید در هر سنی ممکن است بروز پیدا کند. یکی از راههایی که تا حدی به کنترل علائم بواسیر کمک میکند، کاهش فشار در ناحیه مقعد با پیشگیری از یبوست است. برای این منظور استفاده از غذاهای سرشار از فیبر، مایعات و تحرک کافی توصیه میشود. تاکنون ثابت شده که روش های جدید جراحی هموروئید بالاترین درصد موفقیت و پایین ترین درجه بازگشت را دارند. اما انتخاب بهترین روش بسته به شرایط بیمار و تجربه و تبحر متخصص جراحی است.
بیماری بواسیر یا هموروئید
به رگهای متورم ناحیه تحتانی مقعد (رکتوم) که در نتیجه ایجاد فشار در این بخش دچار آسیب شدهاند، بواسیر (hemorrhoids) گفته میشود. رگ های آسیب دیده هموروئیدی میتوانند در داخل یا خارج از مقعد بروز پیدا کنند، بنابراین این عارضه با توجه به محل دقیق ایجاد آن به دو نوع هموروئید خارجی و داخلی تقسیم میشود.
علل ایجاد بواسیر یا هموروئید
دلایل اصلی ایجاد این بیماری را میتوان یبوست، دفع مدفوع سخت، نشستن زیاد، اسهال مزمن، رابطه مقعدی، وزن بالا، ورزش سنگین و هر عاملی که میتواند ناحیه مقعد را تحت فشار قرار دهد، عنوان کرد.
علائم بواسیر یا هموروئید
علائم هموروئید که بیمار با آن مواجه میشود، با توجه به محلی که این زائده ایجاد شده متفاوت است. بواسیر خارجی معمولا علائم آزاردهنده تری دارد. اما شایع ترین نشانه های این بیماری شامل موارد زیر است:
- احساس درد زیاد
- تورم و برآمدگی در ناحیه مقعد
- خونریزی در زمان دفع مدفوع
- خارش و سوزش در این ناحیه
- التهاب و قرمزی
مسئله مهمی که ذهن بیماران را درگیر میکند، انتخاب بهترین روش درمان بواسیر است. افراد مبتلا به این عارضه علاوه بر احساس خجالت، به دلیل ترس از جراحی خیلی دیر برای درمان اقدام میکنند و باعث پیشرفته شدن بیماری و سخت تر شدن مراحل درمان میشوند.
درمان بواسیر یا هموروئید
پزشک بعد از انجام معاینه و تشخیص اینکه هموروئید خارجی یا داخلی است، بهترین روش درمان را پیشنهاد میدهد. بنابراین هرگونه اقدام به درمان باید بعد از انجام معاینات و بررسی های لازم توسط پزشک انجام شود.

- هموروئیدکتومی بسته: در این روش، زائده های هموروئیدی بوسیله چاقوی جراحی بطور کامل حذف میشوند و سپس از نخ بخیه برای بستن ناحیه برش داده شده، استفاده میشود. این روش معمولا برای هموروئیدهای داخلی استفاده می شود و در بیشتر موارد موفقیت آمیز است.
- هموروئیدکتومی باز:عمل بواسیر یا هموروئید به روش هموروئیدکتومی باز، مشابه روش بسته انجام میشود. با این تفاوت که در روش باز محل جراحی بدون بخیه رها میشود تا مرور زمان ترمیم شود.
- رابربند: از این روش سرپایی معمولا برای هموروئید داخلی که دچار پرولاپس شده استفاده میشود. طی این جراحی پزشک با بستن باند لاستیکی به وسیله ابزاری مخصوص در اطراف زائده هموروئید، باعث قطع خونرسانی به آن میشود. در نتیجه بافت بیماری به مرور زمان خشک شده و از بین میرود.
- درمان بواسیر با استاپلر: عمل جراحی با استاپلر که با نام هموروئیدوپکسی هم شناخته میشود، برای درمان هموروئید درجه 3 و 4 و بیرون زده کاربرد دارد. درمان بواسیر با استاپلر تحت بیهوشی انجام میشود اما روند بهبود آن در مقایسه با عمل سنتی سریع تر است. البته احتمال بازگشت بیماری در این روش بالاتر است.
- درمان بواسیر با لیزر و عمل سرپایی
کاربرد لیزر در درمان و عمل جراحی هموروئید یا بواسیر ثابت شده و موفق است. درمان قطعی بواسیر یا هموروئید با لیزر که امروزه جایگزین عمل های سنتی شده، به دلیل نتایج رضایت بخشی که تاکنون داشته مورد استقبال بیماران و پزشکان قرار گرفته است. درمان هموروئید با لیزر یک عمل سرپایی به حساب میآید که تحت بی حسی موضعی، رگهای هموروئیدی حذف میشود و نیازی به چاقوی جراحی نیست.
امروزه انواع مختلفی از لیزر در درمان هموروئید استفاده می شود. دو نوع لیزر بیشترین کاربرد را در درمان هموروئید دارند:
- لیزر کم توان: برای کوچک کردن پاکه هموروئید و انواع هموروئیدهای خفیف و ترمیم بهتر زخم کاربرد دارد.
- لیزر پرتوان برای عمل جراحی پیشرفته هموروئید یا بواسیر: در این عمل از بخیه و خونریزی خبری نیست و دوره نقاهت بعد از جراحی بسیار کوتاه است.
مزایای لیزر هموروئید
- عمل لیزر هموروئید به صورت سرپایی در مطب و با بی حسی موضعی قابل انجام است
- نیاز به بستری و استراحت مطلق نمی باشد و فرد میتواند بلافاصله به محل زندگی و کار خود بازگردد
- روش لیزر نیازی به پانسمان یا همان تامپون ندارد
- در کمتر از نیم ساعت قابل انجام است
- عوارضی مشابه عوارض عمل بواسیر به دنبال ندارد
- احتمال بازگشت هموروئید در روش لیزر بسیار پایین است
درد بعد از عمل جراحی هموروئید
بسته به وسعت جراحی و روش جراحی درد بعد از عمل جراحی هموروئید متفاوت است. معمولا بعد از جراحی سنتی هموروئید بیمار دوره نقاهت طولانی و درد و خونریزی را تا 2 ماه تجربه می کند. اما در جراحی با لیزر هموروئید بیمار تنها یک شب استراحت می کند و در کمتر از یک هفته بهبودی کامل می یابد. درد بعد از جراحی هموروئید با مسکن قابل کنترل است. همچنین کنترل یبوست برای جلوگیری از عود و آسیب به ناحیه عمل بسیار مهم است.
تجربه عمل بواسیر
افرادی که تجربه جراحی عمل بواسیر یا همان هموروئید را هم به روش سنتی و هم با لیزر دارند اظهار می کنند که جراحی با لیزر بسیار راحت تر از جراحی سنتی است. این افراد از عمل های مکرر جراحی سنتی و درد زیاد و دوره نقاهت طولانی جراحی سنتی شکایت می کنند. این در حالی است که بعد از عمل جراحی هموروئید با لیزر پرتوان دی اکسید کربن به نتیجه دلخواه رسیده اند. دوره نقاهت بسیار کوتاه و بدون درد و خونریزی را تجربه کرده اند.
اگر هموروئید جراحی نشود چه عوارضی دارد؟
اگر هموروئید داخلی باشد ممکن است دچار خونریزی های شدید و پرولاپس هموروئید شوید. اگر هموروئید خارجی باشد باید درد زیادی را علاوه بر خونریزی تحمل کنید. به علاوه ممکن است لخته خون در پاکه هموروئید گیر کند و تبدیل هموروئید ترومبوزه دردناک شود.
مراقبتهای بعد از جراحی بواسیر
در طی عمل بواسیر بافت هموروئیدی از طریق جراحی بطور کامل حذف شده و این عمل در بیمارستان و تحت بیهوشی انجام میشود. همچنین از آنجایی که در روش جراحی برش ایجاد میشود، احتمال خطا و آسیب بیشتر بوده و حتی ممکن است پس از عمل عوارضی مانند بی اختیاری برای بیمار ایجاد شود.
اما با انجام مراقبتهایی مخصوص میتوان این مراحل را به راحتی طی نمود و خطر بروز عوارض جراحی هموروئید و عود مجدد را کاهش داد. این مراقبت ها عبارتند از :
- رژیم غذایی: رژیم غذایی فردی که به تازگی جراحی بواسیر انجام داده باید ساده و مقوی باشد و بهتر است تا چند روز از خوراکی های مایع مانند سوپ استفاده نماید. پس از طی این دوره تاکید بر مصرف غذاهای پر فیبر است. زیرا خوراکی های حاوی فیبر نقشی اساسی در رفع یبوست و خشکی مزاج دارند. افزون بر فیبر، افزایش مصرف مایعات مثل آب نیز یکی دیگر از مواردی است که می تواند به رفع و درمان یبوست کمک نماید. حداقل میزان آب مصرفی 8 لیوان در طول روز است.
- مراقبت از زخم: اولین مورد برای مراقبت از زخم رعایت بهداشت مقعد و شستشوی مداوم آن است. برای این منظور میتوانید از آب و شوینده های بی بو نیز کمک بگیرید. از زیاده روی در شستشو و خشک کردن مقعد بپرهیزید زیرا این امر خود موجب تحریک و التهاب بیشتر مقعد خواهد شد.
ترشحات مخاطی مقعد تا چندین روز پس از جراحی امری طبیعی محسوب می شود و نیاز به نگرانی ندارد. در این حالت می توانید از پانسمان و یا پد های بهداشتی استفاده نمایید. اما در صورت بروز علائم هشدار دهنده مانند تب، خونریزی شدید و یا التهاب به پزشک خود اطلاع دهید.
- کاهش درد: به منظور کاهش درد احتمالاً پزشک مصرف داروهای مسکن را تجویز میکند. اما انجام راهکارهایی دیگر نیز می تواند در این امر تاثیرگذار باشد. برای این منظور می توانید از کمپرس سرد استفاده نمایید. این روش میتواند به سرعت درد بیمار را کاهش دهد اما از قرار دادن مستقیم یخ بر روی موضع مورد نظر بپرهیزید.