
شماهایی که شب رو دوست دارید و جلوی نور آفتاب خسته میشید به لوپوس مبتلا نیستید؟!
لوپوس یک اختلال خودایمن و التهابی مزمن است که طیفی از عوامل همچون ژنتیک، اپی ژنتیک، تغییرات هورمونی، عوامل محیطی و فاکتورهای ایمنولوژیک، در اتیولوژی آن نقش دارند. این بیماری معمولاً زنان را در سنین باروری مبتلا می کند و عوارض بالینی آن غیرقابل پیش بینی، همراه با دوره های بهبود و عود می باشد. در طی دوره بیماری، بسیاری از اندام ها ممکن است درگیر شوند (مانند پوست، مفاصل، سیستم عصبی، عروق و کلیه ها) که می تواند منجر به نشانه های بالینی مختلف و معمولاً حادی گردد.
کلمات کلیدی: لوپوس ، خودایمنی ، بثورات پروانه ای ، بیماری ژنتیکی ، لوپوس اریتماتوز سیستمیک ، SLE ، حساسیت به نور آفتاب ، آنتی بادی
علل لوپوس
در حالی که ارائه دهندگان خدمات بهداشتی دقیقا نمیدانند چه عواملی باعث ابتلا به لوپوس میشود، آنها فکر میکنند این بیماری ممکن است ترکیبی از بسیاری از عوامل زمینهای باشد. شامل:
- محیط: ارائه دهندگان خدمات بهداشتی محرکهای احتمالی مانند سیگار کشیدن، استرس و قرار گرفتن در معرض سموم مانند گرد و غبار سیلیس را به عنوان علل احتمالی لوپوس شناسایی کردهاند.
- ژنتیک: بیش از ۵۰ ژن مرتبط با لوپوس شناسایی شده است. علاوه بر این، داشتن سابقه خانوادگی لوپوس ممکن است فرد را در معرض خطر بیشتری برای این بیماری قرار دهد.
- هورمونها: برخی از مطالعات نشان میدهد که سطح غیر طبیعی هورمون، از جمله افزایش سطح استروژن، میتواند به ایجاد لوپوس کمک کند.
- عفونتها: ارائه دهندگان خدمات بهداشتی هنوز در حال مطالعه ارتباط بین عفونتهایی مانند سایتومگالوویروس و اپشتین بار و علل ابتلا به لوپوس هستند.
- داروها: استفاده طولانی مدت از برخی داروهای خاص، مانند هیدرالازین (آپرسولین)، پروکائین آمید (پروکانیدید) و کینیدین، با ایجاد نوعی از لوپوس معروف به لوپوس اریتماتوز ناشی از دارو (DIL) همراه بوده است. همچنین، بیمارانی که داروهای بلاک کننده TNF را برای شرایطی مانند آرتریت روماتوئید (RA)، بیماری التهابی روده (IBD) و اسپوندیلیت آنکیلوزان مصرف میکنند، میتوانند دچار DIL شوند. اگرچه نادر، تتراسایکلینها، مانند مینوسیکلین، که میتواند برای درمان آکنه و روزانه استفاده شود، میتوانند باعث ایجاد DIL نیز شوند.
همچنین ممکن است هیچ یک از دلایل احتمالی شناخته شده لوپوس که در اینجا ذکر شده است را تجربه نکرده باشید و هنوز هم بیماری خود ایمنی داشته باشید.
در حالی که نور زیاد خورشید میتواند برای هر کسی مضر باشد، بسیاری از افرادی که دچار لوپوس میشوند نیز دارای حساسیت به نور هستند. حساسیت به نور به این معنی است که در برابر اشعه ماوراء بنفش (نوعی پرتو که در نور آفتاب یا حتی انواع خاصی از نور مصنوعی قرار دارد) حساس هستید.
برخی از افراد مبتلا به لوپوس ممکن است دریابند که قرار گرفتن در معرض نور خورشید باعث ایجاد علائم خاصی میشود که شامل موارد زیر است:
- بثورات، از جمله بثورات پروانهای روی صورت که در درجه اول بثورات قابل توجه در هنگام حضور آنتی بادی SSA) Ro) هستند.
- خستگی
- درد مفاصل
- تورم داخلی
آیا لوپوس قابل درمان است؟
در حال حاضر، هیچ درمانی برای لوپوس وجود ندارد. با این حال، بسیاری از انواع مختلف درمان وجود دارد که میتواند به شما در مدیریت علائم کمک کند.
درمان لوپوس بر چندین عامل متمرکز است:
- در صورت وجود علائم لوپوس آنها را درمان کنید
- جلوگیری از شدت یافتن لوپوس
- کاهش میزان آسیبهایی که به مفاصل و اندامهای شما وارد میشود.
رعایت رژیم درمانی توصیه شده توسط ارائه دهنده خدمات درمانی برای کمک به شما در مدیریت علائم و داشتن زندگی سالم و مهم است.
ارائه دهندگان خدمات بهداشتی و دانشمندان تحقیقات خود را برای درک بهتر لوپوس و توسعه درمانهای جدید برای این بیماری ادامه میدهند.
درمان لوپوس
درست است که در حال حاضر درمانی برای لوپوس وجود ندارد اما داروهایی برای کمک به مدیریت علائم لوپوس و پیشگیری از تشدید آن در دسترس هستند. ارائه دهنده خدمات درمانی شما هنگام توصیه درمان لوپوس، علائم لوپوس و شدت آن ها را در نظر میگیرد.
مهم است که به طور منظم پزشک خود را ملاقات کنید. این کار به آنها امکان میدهد وضعیت شما را بهتر کنترل کنند و مشخص کنند که آیا برنامه درمانی برای مدیریت علائم شما مناسب است یا خیر.
علاوه بر این، علائم لوپوس میتواند با گذشت زمان تغییر کند. به همین دلیل، ارائه دهنده خدمات درمانی ممکن است داروهای شما را تغییر داده یا دوز داروهای فعلی را تنظیم کند.
خطر ابتلا به لوپوس در زنان بیشتر از مردان است، اما این بیماری در مردان شدیدتر است.
علاوه بر دارو، ارائه دهنده خدمات درمانی همچنین ممکن است تغییرات شیوه زندگی را برای کمک به مدیریت علائم لوپوس توصیه کند. اینها میتواند مواردی از قبیل:
- اجتناب از قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور ماوراء بنفش (UV)
- رژیم غذایی سالم
- مصرف مکملهایی که ممکن است به کاهش علائم کمک کند مانند ویتامین D، کلسیم و روغن ماهی
- ورزش منظم
- اگر سیگار میکشید، ترک سیگار
رژیم لوپوس
ارائه دهندگان مراقبتهای بهداشتی رژیم خاصی را برای لوپوس تنظیم نکرده اند. به طور کلی، هدف باید داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل باشد. میتواند شامل موارد زیر باشد:
- ماهی پر از اسیدهای چرب امگا ۳ مانند ماهی سالمون، ماهی تن یا ماهی خال مخالی که مصرف آن به دلیل نیاز به آگاهی از میزان جیوه بالا، باید تحت نظر گرفته شود.
- غذاهای پر کلسیم، مانند لبنیات کم چرب
- خوردن منابع کربوهیدرات غلات کامل
- خوردن ترکیبی از میوهها و سبزیجات رنگارنگ
اگر به دلیل ابتلا به لوپوس به نور حساسیت دارید، ممکن است دچار کمبود ویتامین D باشید. مصرف مکمل ویتامین D کمک کننده است.
برخی از غذاها نیز وجود دارد که افراد مبتلا به لوپوس معمولاً به دلیل داروهایی که به طور معمول مصرف میکنند باید از خوردن آنها پرهیز کنند. برخی از نمونههای غذاها برای پرهیز عبارتند از:
- الکل: الکل میتواند بر بسیاری از داروها تأثیر منفی بگذارد. به عنوان مثال، میتواند باعث خونریزی دستگاه گوارش در افرادی که از NSAID استفاده میکنند، شود. همچنین احتمال التهاب را افزایش میدهد.
- یونجه: اسید آمینه معروف به L-canavanine که در جوانه و دانه یونجه یافت میشود ممکن است التهاب را افزایش داده و منجر به تشدید لوپوس شود.
- غذاهای سرشار از نمک و کلسترول: نه تنها کاستن اینها برای سلامتی کلی مفید است، بلکه به دلیل استفاده از کورتیکواستروئید به جلوگیری از نفخ و افزایش فشار خون نیز کمک میکند.
علاوه بر این، اگر به دلیل ابتلا به لوپوس به نور حساسیت دارید، ممکن است دچار کمبود ویتامین D باشید. مصرف مکمل ویتامین D کمک کننده است.
منابع:
http://rjms.iums.ac.ir/files/site1/user_files_06b2a0/kianmehr-A-10-3479-2-af4f1c2.pdf